30.jaanuar GORI-UPLIDZIHE-TBILISI

UPLIDZIHE KOOBASLINN
Kuigi palusin hommikuks äratust kell 9 kuulsin kobistamist alles 11 paiku. Olin vist üsna vihase häälega, kui nõudsin seletust.Aga hotellitädi oli väga emalik ja õigustas "hommikul alles pidust tuldud, peab ju väljapuhkama" Ei tahtnud mind lihtsalt segada. Võttis ka oma tund enne kui kraanist hakkas soojemat vett voolama ja nii see pool päeva mu plaanid tuksi keerasid. Helistasin ka oma eilsetele uutele sõpradele, nagu eile kokku lepitud.Neil olid juba söögiplaanid tehtud. Tegin neile selgeks, et nii ma jõuan alles öösel Uplidzihhesse ja leppisimegi kokku lahkumist tähistada kui saabun Uplidzihhest.
Tegelikult oli see koobaslinn ainult 10 km kaugusel, aga kohalik buss tegi ringe, et külastada ikka kõiki sealpoolkandis asuvaid külasid ja kõik see võttis lõppuks tunnikese kui saabusin.
Kõik oli väga vaikne.Paistsin olevat ainuke külastaja.Lunastasin pääsme ja kohe pakkus piletimüüa end giidiks.Küsis vist paarkümmend taala aga leppis ka viiega.
Vedas siis mind mööda koobaslinna ja näitas koobaskirikuid ja poode ja maju ja kõiki muud mis linnaelus peab olema.Pidavat ainult kolm taolist maailmas alles olema.Olid juba enne kristust seal elanud ja 4 sajandil lausa Gruusia pealinn olnud.Oli vastu pidanud Ottomanide ja Mongolite ründed aga 1920 maavärinas sai suurema kannatuse osaliseks.Lausa 20 % linna olevat kaljult alla kukkunud.
Olime oma pool tundi jalutanud, kui giidi kotkasilm avastas kassa juures kaks uut turisti. Vanal läks kiireks, kui kiimasel kalkunil ja juba peagi nägin teda uusi kundesid moosivat.Ronisin ise veel pool tunnikest, aga oli veidi tuulisem ja külmem ilm ning unistus lõunasöögist hakkas ka seestpoolt närima, nii et tegin kaabet ja ega seal palju enam vaadata polnud ka. Koopad nagu koopad ikka.
Goris ootasid mind mu sõbrad ja läksime taas külastama Gori kõhutäitmise organisatsioone. Suurepärane lõuna. Ainuke paha asi oli, et täna ei kiskund enam tantsuks. Eile sain igaljuhul tähtsamate Gruusia kaerajaanide sammud selgeks.
Poistel olid ka juuksed üsna haiged, aga paistis , et hea rasvane lammas koos mõne veiniga tegi olemise kergemaks. Uurisin ka, et kuidas keset päeva tööd pole aga vastus oli aus ja selge-nii tähtis ja kauge külaline ei tohi tööd segada.
Saabuski meie kurb lahkumishetk.Mehed mustas panid mind veel marsakale ja sai veel tehtud mõni pilt perekonnaalbumi jaoks.Kui pilet Gorisse oli 10 lari siis tagasisõit maksis ainult 4. Ei tea kas mu kaaskond oli selles süüdi, et hind langes või on tõesti Gorist Tbilisisse vähem kilomeetreid, kui Tbilissist Gorisse.
Bussijaamas nägin ka uutmoodi disainitud tuhatoosi.Õllepurk pooleks saetud ja põhja veidi liiva raputatud.Väga leidlik ja kokkuhoidlik lahendus. Meie rohelistel oleks siit üht-teist kõrvataha panna ja asuda propageerima taaskäitlust Gruusia moodi.
Jälle kogus kilte. TBL-GORI-UPLIDZIHHE ja tagasi 180 km
Kokku : 4584

Kommentaare ei ole: